Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ....ΟΘΡΗ

ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ....ΟΘΡΗ




Ας ξεφύγουμε, για λίγο, από αυτό το κλίμα της γενικευμένης παρακμής στο οποίο, δυστυχώς, βρίσκεται η χώρα μας κι ας γυρίσουμε πίσω στη φύση. Αν τη γνωρίσουμε και την αγαπήσουμε, τότε μόνο θα μπρέσουμε να τη σεβαστούμε και να την προτατεύσουμε. Δεν προτείνουμε βέβαια τη φυγή από την πραγματικότητα ως "λύση" αλλά ως μια διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης και ανάληψης δυνάμεων για αγώνα. Αγώνα για ποιότητα ζωής, για μας και τους συνανθρώπους μας, που δε θα μας προσβάλλει ως πολίτες του 21ου αιώνα.

Και φυσικά η μουσική πρότασή μας: το πρώτο μέρος από την "Άνοιξη" του Antonio Vivaldi. Το περίφημο αυτό κομμάτι περιλαμβάνεται στο έργο "Οι τέσσερις Εποχές" που γράφτηκε το 1725. Για κάθε μέρος του, κάθε εποχή, ο Vivaldi βασίστηκε σε ένα μικρό ποίημα. Η μουσική του "περιγράφει", με το δικό της θαυμαστό τρόπο, το περιεχόμενο του ποιήματος. Να το ποίημα το σχετικό με το πρώτο μέρος της 'Ανοιξης:

Ήρθε και πάλι η άνοιξη
τον ερχομό της γιορτάζουν με χαρούμενα τιτιβίσματα τα πουλιά
στο φύσημα του Ζέφυρου οι πηγές κελαρύζουν
Όταν ο ουρανός γεμίζει μαύρα σύννεφα
αστραπές και βροντές ξεσπούν
μόλις όμως η καταιγίδα κοπάσει
τα πουλιά ξαναρχίζουν το χαρωπό τους κελάηδημα ΄
Περισσότερα θα βρείτε πατώντας εδώ.

Ακούστε την "Άνοιξη" βλέποντας ένα βίντεο που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το περιεχόμενο του ποιήματος (και της μουσικής βεβαίως).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου